Ontdek de omgeving

Er is ontzettend veel te doen en te beleven in de toeristische omgeving van de huizen van Vroeg. We delen hier graag onze beste ervaringen.

Drents Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Hier kan je echt van de rust genieten!

 

Buitencentrum Staatsbosbeheer

Voor meer informatie over talloze activiteiten en excursies voor jong en oud, kan je terecht bij het buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer.

Buitencentrum Drents-Friese Wold

 

Beklim de mooiste uitkijktorens Bosbergtoren

De bosbergtoren in Appelscha is een selfiespot! Vanaf deze toren (op loopafstand van Boshuis Vroeg) heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold. De bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoor en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. Ook heb je prachtig uitzicht over de uitkijktoren op het Aekingerzand of de Zeven bij het Fochteloerveen.

Lees meer

 

Fochteloerveen

Schitterende vergezichten en rust kenmerken dit goed bewaarde hoogveengebied. Het gebied is een thuis voor zeldzame soorten dieren en planten. Hier zijn zelfs kraanvogels te spotten!

Fochteloërveen – Natuurgebied | Natuurmonumenten

 

 

Actief

 

Beleef het schitterende natuurgebied

Het prachtige gebied op de grens van Friesland en Drenthe, waarin beide huizen liggen, leent zich geweldig voor wandelen, hardlopen, trailrunnen, fietsen, wielrennen en mountainbiken.
Wandel, ren of fiets zo de natuur in. Of dat nu in Appelscha het Nationaal Park Drents-Friese Wold is, of in Veenhuizen een van de laatste hoogveengebieden in Europa, natuurgebied het Fochteloerveen. Beide gebieden kennen zeer bijzondere natuur, waar het heerlijk is van de rust te genieten

Welkom in het Drents-Friese Wold – Drents-Friese Wold

Het Fochteloërveen

 

Voor alle fietsers…

Vanuit beide huizen heb je direct toegang tot de vele fietspaden door de prachtige natuur met dichte naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen, bosmeren en open natuurvelden. Kijk niet op als een schaapskudde heerlijk staat te grazen naast het fietspad. Of wanneer de paardentram voorbij rijdt.

Met goede fietshuurmogelijkheden o.a. bij fietsverhuur Kramer, mooie routes en uitstekende bewegwijzering zijn alle ingrediënten er voor gezond vermaak.

Vanuit Appelscha stap je op de mountainbike voor de mooiste MTB routes van Noord-Nederland. Door dit natuurgebied lopen drie routes van totaal 47 kilometer. Genoeg keuze dus! Een clinic volgen doe je via Kramer

Kramer Fietsservice

 

Een paradijs voor paarden

In het Drents-Friese Wold ligt ca. 75 km aan bewegwijzerde ruiter- en menroutes. Bij manege RCA worden naast verschillende buitenactiviteiten georganiseerd. Voor liefhebbers is ’s zomers een uitgebreid springparcours opgesteld. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen meedoen of kunnen kiezen voor het ponykamp. Om teleurstelling te voorkomen is vroegtijdig reserveren aan te bevelen.

Manege recreatie centrum Appelscha

 

Wandelen buiten de gebaande paden

Al vanaf de eerste stap naar buiten, bevind je je bij Vroeg in de wijde natuur. Het geritsel van eikenbladeren, de geur van paddestoelen, de silhouetten van reeën: het bos is een betoverende wereld. Niet alleen de vakantiehuizen zelf bieden je talloze mogelijkheden voor een wandeling, ook de omgeving wordt doorkruist met talrijke paden voor wandelaars van alle leeftijden. Wandel met de boswachter of wat denk je van een vollemaanwandeling?

 

Recreatieplas het Blauwe Meer

Naast de openluchtbaden in Veenhuizen en Appelscha, is het natuurwater van het Blauwe Meer in het Leggelderveld bij Dwingeloo een aanrader voor waterrecreatie. Je kan er lekker zwemmen, zonnen, of suppen.

Recreatieplas Het Blauwe Meer | Drenthe

 

Voor alle hardlopers…

Voor trailrunning ben je hier in het walhalla. In de prachtige natuurgebieden met eindeloze wandelpaden op zeer verschillende ondergronden: smalle bospaden, wildpaden, zandpaden voor de bosbouwers, wildpaadjes door de heide en slingerpaden over de kale duinen.

Lees meer

 

Achter het bos, de greens

De golfbaan van de Hildenberg ligt verscholen in het bos en is het hele jaar geopend. Ook nog eens op loopafstand van boshuis Vroeg! Een bijzondere golfbaan met aantrekkelijke hoogteverschillen, mooie waterpartijen, bunkers en zandverstuivingen.

WILDLANDS Adventure Zoo

Veel mensen weten dit niet, maar dit is een van de mooiste en grootste dierentuinen in Europa en neemt je mee door verschillende werelden en de dieren die daarin leven.

 

Kinder- en speelboerderij D’elf Ieken

Bezoek de binnen en buiten speeltuin D’ELF IEKEN in Elsloo, met kleine kinderboerderij en maisdoolhof (afhankelijk van het seizoen). Toen onze kinderen nog klein waren, hebben we ons hier heel wat middagjes vermaakt. Opa en oma trouwens ook.

Recreatiebedrijf D’ELF IEKEN

 

Bosbad Appelscha

Op loopafstand van Boshuis Vroeg ligt, verscholen in het bos, het bosbad Appelscha. Een geweldig verwarmd openluchtbad met glijbanen, duikplanken, een waterspeeltuin en grote zonneweide. Zowel jong als oud kan zich hier vermaken.

Lees meer

 

Kabouterpad en blotevoetenpad

Loop het Kabouterpad of het Blotevoetenpad bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. Ze organiseren er regelmatig speciale activiteiten voor kinderen en je kan er ook op pad met de Boswachter.

Buitencentrum Drents-Friese Wold 

 

Klimbos Appelscha

Zoek je klimvertier anders dan met een trap of een lift, dan kun je je hart ophalen bij Klimbos Appelscha.

Klimbos Appelscha

 

Aekingerzand

Speel in het stuifzandcomplex Het Aekingerzand (ook: Kale Duinen). Tevens kan je hier zwemmen in het Canadameer.

Aekingerzand | Prachtig natuurgebied bij Appelscha

 

Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe

Vermaak je een dag in Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe. Dit park kent verschillende attracties en speeltoestellen, voor kinderen van alle leeftijden. Gegarandeerd plezier.

Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe | Het leukste dagje uit!

 

Midgetgolfpark Friesland

Dit midgetgolfpark ligt op loopafstand van Boshuis Vroeg.

Welkom bij Midgetgolfpark Friesland

 

 

Cultuur

 

Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed

Een absolute aanrader is een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed. Niet alleen Frederiksoord is prachtig en kent een handig bezoekerscentrum, specifiek Veenhuizen spreekt tot de verbeelding. Je treft er ook restaurant Bitter & Zoet Bitter en Zoet – Hotel Restaurant in Veenhuizen Drenthe , bierbrouwerij Maallust Home – Maallust

Lees meer

 

Gevangenismuseum Veenhuizen

In dit moderne en interactieve museum over de geschiedenis van het unieke Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed. Bijzonder leuk ook voor kinderen.

Lees meer

 

Museumdorp Orvelte

Een boeiende attractie is het museumdrop Orvelte. Dit is het openluchtmuseum van Drenthe waar werken en leven van vroeger zijn vastgelegd in dit historische dorp dat in de 10de eeuw is ontstaan. Voor jong en oud valt hier veel te zien en te beleven.

Ontdek het monumentendorp Orvelte 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Indrukwekkend is ook een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het museum leer je alles van de geschiedenis van Kamp Westerbork / Woonoord Schattenberg, op het kampterrein kun je je die geschiedenis voorstellen.

Herinneringscentrum – Kamp Westerbork

 

Groningen

Voor een luchtig dagje winkelen of stadsbezoek ga je naar het prachtige centrum van Groningen met een bezoek aan Forum Groningen of het Groninger Museum.

Forum Groningen

Groninger museum

 

Een bezoek aan een schaapskooi

Wandel of fiets je hier door de natuur, dan kom je hoe dan ook schapen tegen. In elk heidegebied zie je ze lopen. Een bezoek aan een schaapskooi is dan ook zeker een aanrader. Superleuk, met veel activiteiten voor de kinderen en ook zelf genieten van de lammetjes. Wie niet!

Lees meer

 

Hunebedcentrum Borger

In Drenthe tref je verschillende hunebedden, waaronder deze in Borger.

Bitter en zoet

Veenhuizen kent ’t heerlijke Bitter en Zoet in het oude hospitaalcomplex. Een fijne plek om te lunchen of te dineren.

 

Pieper en Paupers

Voor de snelle (betere!) snack kun je terecht bij Piepers en paupers, naast het proeflokaal van bierbrouwerij Maallust.

Lees meer

 

Bierbrouwerij Maallust

Bij Maallust kun je terecht voor lekker bier met heerlijke borrelhappen, want bij het naastgelegen Kaaslust kaaslust biologisch lokaal is het heerlijk kaasproeven.

Lees meer

 

Herberg Het Volle Leven

Herberg Het Volle Leven in Appelscha is de (korte) autorit helemaal waard, met een bijzondere vegetarische kaart, ook een aanrader voor ‘vleeseters’. Reserveren is noodzakelijk.

Lees meer

 

Boerderijwinkel Hoorn

In Huis ter Heide ligt op loop- en zichtafstand van de keuterij. Met verse asperges van de boerderij (in het seizoen), een groot assortiment streekwaren en bieren van Maallust niet alleen heel handig dichtbij, maar ook verrassend met bijzondere producten.

Lees meer

 

De Jongens van Outdoor

In Appelscha vind je aan de rand van het Drents-Friese woud, direct aan het plein de Jongens van Outdoor. De ideale plek om te lunchen of te borrelen.

Lees meer

 

Onder de Eiken

Onze favoriete plek om lekker uit eten te gaan is Dwingeloo. Café-restaurant Onder de Eiken kent een sfeervol interieur en een heerlijke tuin om te genieten van de smaakvolle gerechten met ingrediënten uit hun prachtige, eigen moestuin.

Lees meer

 

Grand Café de Brink

Ook Grand Café De Brink en het tegenovergelegen Wesseling Lunch en Diner Restaurant Dwingeloo | Hotel Wesseling bezoeken we vaak. Met zicht op de mooie brink van het dorp is het daar lekker eten en drinken.

Lees meer

 

De Zaagkoele

Als je trek hebt in pannenkoeken, bezoek dan Restaurant en Pannenkoekenboerderij De Zaagkoele in Dwingeloo.

De Zaagkoele | Ambachtelijke pannenkoeken & grillspecialiteiten

 

Family

Ook vind je in Appelscha restaurant en afhaal Family te vinden, ‘the new kid in town’, met lokale ingrediënten en producten (let op: de menukaart voor het diner is erg klein en bevat veel ‘snackbar+’ gerechten).

Lees meer

 

De Hildenberg

Bij restaurant De Hildenbergis de kaart uitgebreider, alle drie genoemde restaurants liggen op loopafstand.

Lees meer

 

’t Keernpunt

Of reis alternatief naar het mooie nabijgelegen Diever, met haar diverse pannenkoekenrestaurants. Restaurant ’t Keernpunt in Diever kent een uitgebreide kaart. Wij hebben goede herinneringen aan de stamppotten aldaar.

Lees meer